Börja träna kampsport

Kampsport kan vara allt från högintensiv träning till nästan meditativ. Allt beror på vilken kampsport man väljer. Har man funderat på att börja med kampsport får man ju mest troligt utgå från vilka föreningar eller klubbar som finns i lokalområdet. Ju större stad man bor i eller i närheten av desto fler alternativ har man troligtvis.

MMA

MMA har blivit den mest populära kampsporten på många håll idag. MMA står för Mixed Martial Arts och precis som namnet antyder är det i grunden en kombination av olika kampsporter. Detta är en väldigt fysisk krävande kampsport och fokusen ligger nästan uteslutet på just tävling. Till skillnad från många andra kampsporter har man ingen speciell dräkt när man tränar. De flesta klär sig bara i några enkla shorts, plus en top för damer naturligtvis. Handskar ingår också men de är fingerlösa för att tillåta grappling.

Karate

Karate har länge varit det många först tänker på när man talar om kampsporter, men är idag mer än bara en stil.  Karate är en del av budo, som är samlingsnamnet för de moderna kampsporterna som kommer från japan. Idag kan man träna karate med eller utan tävlingsinriktning. Tävling inom karate är antingen en mot en matcher där deltagande får poäng genom att träffa sin motståndare med slag eller sparkar, eller så tävlar man i kata där man utför bestämda rörelser i ordning. Perfektion i rörelserna är målet för tävlingen.

Kung Fu

Kung Fu, även känt som wushu, är en kinesisk kampsport och något som många har stiftat bekantskap med genom bland annat Jackie Chan och Jet Lis filmer. Traditionell wushu är dock inte riktigt representativ av dessa filmer och liknar på många sätt karate i hur man tränar och den typ av tävling man kan ägna sig åt.

 

 

This entry was posted in Tips.