Hitta PT

Att hitta en personlig tränare idag är inte svårt, framför allt inte om man bor i något storstadsområde, där det fullkomligt kryllar av personliga tränare i vart och vartannat hörn.

De flesta av de större gymkedjorna, som exempelvis SATS, Actic och Fitness 24 Seven, tillhandahåller egna personliga tränare för sina medlemmar. Hur många gånger man väljer att ta hjälp av en personlig tränare går oftast att välja själv. Det finns både möjlighet att köpa enstaka timmar och hela paket på upp till 50 träningstillfällen. En träningstimme med en personlig tränare kostar runt 500 kr per timme och uppåt beroende lite på hur många timmar som ingår i paketet.

Förutom gymmen finns det även personliga tränare som mer arbetar på frilansbasis. Då tränar man ofta ute i det fria, men det finns även en del personliga tränare som gör ”hembesök”, vilket kanske kan vara ett alternativ om man exempelvis har barn hemma som man inte kan lämna.

Varför behöver man då en personlig tränare? Det enklaste svaret här brukar vara för att man har en målsättning om något framåt i tiden. När man arbetar med en personlig tränare under en längre tidsperiod lägger man oftast upp ett träningsprogram för att nå dessa eventuella mål man har med sin träning. Kanske är man ute efter att tappa ett antal kilo eller så har man som mål att försöka genomföra något motionslopp, som Vasaloppet, Lidingöloppet eller liknande.

Innan man bestämmer hur träningsprogrammet ska se ut får man oftast göra ett test för att reda på hur det är ställt med ens styrka och kondition. Dessa resultat tillsammans med de mål man har med sin träning samt huruvida man tränat tidigare utgör sedan grunden för träningsprogrammets upplägg.