Personlig tränare i alla ära, men oavsett du har en sådan eller inte, så är det hur mycket man än kunde önska det, inte din PT som kan göra din träning, den måste du göra själv. Här ska du få några tips om hur du kan komma igång och få bra resultat av din träning, med eller utan personlig tränare.
Bestäm dig
Här ha du det första steget du måste ta för att något ska hända. Att bestämma sig innebär att man sätter upp ett mål och en plan för att nå målet. Att bestämma sig innebär inte bara att registrera sig på ett gym och gå dit alltså.
MUST-DO-ÖVNINGAR
Det finns några övningar på ett gym som man inte kan undvika om man vill nå resultat så innan det är dags för nästa punkt så ska du se till att dessa övningar finns med tankarna inför din planering!
Bänkpress – En riktig klassiker för alla styrketräningsfantaster. Med bänkpressen så tränar du både bröstmusklerna och armarna. Bli inte förvånad om någon på gymmet frågar dig hur mycket du lyfter i bänkpress – det är prestigefyllt.
Tricepspress med rep – Detta är en riktigt underskattad övning på gymmet. För resultat så handlar det mycket om att använda fria vikter. Denna utförs i en slags dragmaskin och det är viktigt att du använder ett rep för att ge önskad effekt. Använder man ett handtag så blir belastningen mer utspridd. Tack vare repets utformning med så får du väldigt specifik träning på dina triceps, och det krävs inte speciellt höga vikter för att det ska ge bra träning.
Bicepscurl me Z-stång – Detta är en av de allra bästa övningarna du kan göra för träning av biceps. En Z stång ser egentligen inte exakt ut som ett Z men det innebär att stången har både ett yttre och ett inre grepp. Därmed kan du variera vilken del av biceps du vill träna, med samma övning.
Planering
Nu är det dags att lägga upp en planering för att nå delmål och mål. Detta kan du göra med en PT eller en rådgivare. Det du behöver göra är att komma fram till vad det är du vill uppnå. Är det att gå ned i vikt, upp i vikt, bygga muskler, eller vill du bli smidig? Utifrån detta kan man sedan lägga upp ett träningsprogram som är anpassat för att nå sitt mål. I det här skedet är det också läge att utifrån nämnda kriterier se över hur man bör sköta sin kost.
Träna
Nu har du kommit till den tunga biten – den delen där du måste följa planen för att komma någon vart. Det är inte alltid någon dans på rosor, det ska sägas, men när du kommit en bit på väg så kommer du att känna att den inledande motivationen som så ofta mattas av efter någon vecka, börjar återkomma. Något som många inte blir varse innan de ger upp, är att det handlar om att komma över två gränser eller spärrar, då förändras allt.
Korsa gränserna
Den första delen är att få rutin på sin träning. Du vet att du har fått rutin på din träning den dagen du får förhinder att träna och du instinktivt får vad som liknar ett dåligt samvete – ungefär som man kan få när man glömmer att äta. Det andra är minst lika svårt, om inte svårare att överkomma. Att träna hårt gör ont och det tar någon månad att få kroppen att vänja sig med smärtan. Men när man uppnått detta så kommer koncentrationen på träningen att bli bättre eftersom man de facto kan koppla bort smärtan till en högre grad.