Hur kroppen reagerar vid viktnedgång

Övervikt är ett stort hälsoproblem i världen idag. Att sträva efter att gå ned i vikt när man är överviktig är något väldigt positivt. Men vår kropp reagerar inte alltid på de bästa sätten när vi försöker åstadkomma detta.

Oavsett om man försöker gå ned i vikt bara genom att begränsa sitt kaloriintag eller träna hårt kan kroppen tolka detta som om man drabbats av svält eller något liknande. För att få en bättre överlevnadschans kan då ämnesomsättningen börja sakta ned i ett försök att hålla kvar vid fettdepåerna för att ha energi framöver.

Men kroppens försvarsmekanismer nöjer sig inte bara med detta. Hormonbalansen i koppen är ytterligare ett vapen kroppen kan använda sig av. Hormonet leptin produceras i fettceller och signalerar hjärnan att vi är mätt. Men vid viktnedgång krymper fettcellerna och producerar därför mindre leptin. Vilket betyder att vi inte känner oss lika mätt. Vi har även ett hormon kallat ghrelin som stimulerar aptiten. Och när vi börjar gå ned i vikt ökar nivåerna av detta hormon och vi vill därför äta oftare. Det kan dröja mer än ett år innan dessa hormonbalanser återställs.

Vår kropps immunförsvar är ofta väldigt bra på att lära sig från sjukdomar och ge oss en bättre chans att motverka dem genom att skapa antikroppar. Tyvärr kan den reagera på liknande sätt vid viktnedgång. Har man en gång gått ned i vikt av någon anledning är kroppen bättre förberedd nästa gång man försöker sig på detta och man behöver arbeta längre och hårdare för att se samma resultat som förra gången.

Detta betyder självfallet inte att viktnedgång är omöjligt och vi har många bevis som säger att vi kan gå ned i vikt om vi bara arbetar ordentligt mot detta mål. Kroppen har dock även vissa reaktioner på viktnedgång som händer lite väl snabbt. Vi ser detta speciellt vid fall av gastrisk bypass men även i mindre utsträckning hos personer som tar sig an en väldigt restriktiv diet och samtidigt tränar hårt. Resultatet av detta blir löst hängande hud och är på grund av att kroppen inte har tillräckligt med tid att anpassa sig efter förändringen. I mindre utsträckning kan detta gå till sig själv men det kan även kräva bukplastik eller liknande.