Att börja träna

Såhär några månader in på det nya året är det många som vill börja träna. Kanske vill man ta upp sitt brutna nyårslöfte eller också känner man att det spritter i löparbenen när solen börjar värma. Oavsett finns det vissa saker man bör tänka på.

Först och främst. Ta det lugnt i början. Det är jättebra att du vill börja träna, men du bör inleda försiktigt. Dels på grund av skaderisken men också för att inte det ska bli så jobbigt att du slutar träna istället. Träning ska vara roligt och därför är det bra om börjar på en lagom nivå.

Våga också prova olika träningsformer. Löpning passar inte alla så varför ska du hålla på med det om du inte gillar det. Prova istället något nytt. Kanske yoga eller någon lagsport. Om du hittar den träningsform du gillar bäst kommer det inte kännas jobbigt att träna och du kommer därför göra det oftare.

Se över din utrustning. Var det tre år sedan du tränade senast? Kanske bör du då köpa lite nya kläder. De där löparskorna du hade på dig när du målade huset kanske inte är så bra längre. Oavsett vad det gäller – skor, tröjor eller underkläder så bör du se till att de passar. Ett par kalsonger som skaver i grenen kan förstöra för även den mest motiverade löpare.

Du kommer aldrig få till en förändring om du inte ger dig själv rätt förutsättningar. Så fundera igenom vad du vill göra och hur du tänker göra det, så har du kommit en bra bit på vägen. Lycka till!