Kom igång med löpningen

Många är vi nog som känner att vi skulle vilja komma igång och börja träna och kanske även ut och springa någon eller ett par gånger i veckan. En del känner kanske ångest inför att ge sig ut i spåret, dock är detta något man absolut inte ska göra eftersom det både är roligt och faktiskt inte alls så jobbigt som många tror. Här kommer några tips på vad man kan göra för att komma igång med löpningen på ett bra sätt.

Det viktigaste när man ska börja löpträna är att absolut inte sätta upp för höga mål direkt, som till exempel att man ska springa en mil tre gånger i veckan, för dels kommer man inte klara av det, dels kommer man att tröttna och ganska snabbt är man tillbaka i soffan. Ett bra mål i början kan vara att försöka jogga 3-4 km ett par gånger i veckan för att få upp det berömda flåset. Efterhand som man springer kommer man att kunna springa allt längre sträckor utan att stanna. När man väl klarar av att springa 3-4 km utan att stanna kan man öka på upp till 5 km.

Att springa 5 km två gånger i veckan är för övrigt något som är mycket bra för den som vill hålla sig i form. Fördelarna med att springa just 5 km är att det inte är speciellt jobbigt samtidigt som det heller inte tar speciellt lång tid. Springa 5 km är således något som man alltid har tid att göra.
När man väl klarar av att springa 5 km utan problem kan ett nytt mål vara att springa en mil, vilket faktiskt inte är alls så jobbigt som det verkar, det handlar bara om att träna lite.