Må bättre – få en hälsosam kropp

Skulle du vilja gå ner några kilo för att komma närmare drömkroppen som du alltid velat ha eller för att bli piggare och förbättra dina hälsovärden? Du är inte ensam. De flesta har nog tänkt att de ska slå slag i saken och gå ner i vikt, men det är lättare sagt än gjort.

Om du lever ett vanligt liv är det mycket som kommer emellan. Du ska ha energi på jobbet, tid för familj och vänner och gärna hinna med en hobby vid sidan av. Därför kan många viktminskningsförsök leda till jojobantning och det brukar ha negativa hälsoeffekter i längden. Dessutom gör det att du kommer längre ifrån ditt slutgiltiga viktmål när du inte kan bibehålla en stabil vikt.

Hitta något som passar dig

Att hitta en diet som passar dig är därför avgörande för att dina viktminskningsförsök ska fungera – och det finns en hel del att välja på. Dietdjungeln är snårig, och det som passar den ena utmärkt passar inte den andra alls. En klassisk diet är den så kallade Atkins-metoden, som lanserades redan på 1960-talet. Dr Atkins, som dieten namngavs efter, förespråkade en diet med mindre kolhydrater till förmån för protein och fett. Samma tankegångar återfinns i dagens LCHF-trend, där kolhydrater ibland kan ligga nära nollgränsen. För vissa fungerar det utmärkt, medan andra mest känner sig hängiga och trötta.

Viktväktarna är en annan populär diet idag. Den är grundad i idén att man bör ta in mindre än vad man gör sig av med för att uppnå viktminskning, desto mer man motionerar desto mer får man äta. Vill man använda sig av denna diet måste man dock vara medlem, något som faktiskt kostar pengar. Tallriksmodellen är också en känd diet. I den delar man in kosten i tre lika stora delar. En del är frukt, grönsaker och rotfrukter, den annan är bröd, potatis, pasta, ris och gryn. Den sista delen är kött, fisk, ägg och bönor.

En diet med något udda namn är stenålderskosten. Den påstås kunna hållas konstant, inte bara under en viss period. I den äter man magert kött, skaldjur, fisk, frukt, grönsaker, rotfrukter, nötter och bär. Sådant som fanns tillgängligt på stenåldern, med andra ord. Man får dock inte äta spannmål, potatis, socker, matfett och mejeriprodukter. Och man ska även skära ned på saltintaget.

Flera knep – men vad behöver du?

Det finns också andra dietknep för att gå ner i vikt – men om du inte vet vilken diet som passar dig bäst, så kan du göra ett test på Swiss hemsida. Swiss erbjuder en hel del hälsoprodukter för dig som vill gå ned i vikt och med vissa produkter behöver du inte ändra din livsstil alls.

Ett annat sätt är att använda sig av kosttillskott som gör att mättnadskänslan ökar eller att sötsuget minskar. Något som fungerar för många är att träna tillsammans med andra. En diet är inte mer än att kroppen tar in färre kalorier än vad den tar in. Alternativet är att du tränar bort de överskottskalorier din kropp tar in – först då går du ned i vikt.