Bra att veta innan första gymbesöket

Att bestämma sig för att börja gå till gymmet är en bedrift i sig själv. Det är ett sätt att välja ett långt och hälsosamt liv. För den som är helt ny till gymvärlden ska man tänka på detta: 

Bekväma kläder

Det kan vara jobbigt att bege sig till gymmet för första gången. Man känner sig aldrig så otränad som första dagen på gymmet. Ett sätt att trivas bättre är att bära bekväma kläder. Om man känner sig bekväm i kläderna, kommer arbetet kännas lättare. Kläderna ska också vara anpassade efter den typ av träning man planerat. Konditionsträning kräver tajta kläder medan lössittande plagg passar bättre till styrketräning.

På sajten sportshopen.com kan man köpa hem ett grundset och prova i lugn och ro hemma. Gör gärna några större rörelse i kläderna för att se till att de sitter som man vill. Kläderna ska inte skära in, vara i vägen eller åka upp eller ned på kroppen bara för att man rör sig. 

Tala med en PT

En personlig tränare känns som en stor lyx, någonting som bara Hollywoodkändisarna har råd med. En PT kostar upp till 1000 kronor i timmen, men det brukar även finnas billigare alternativ om man endast vill lära sig maskinerna och komma igång.

Vänder man sig till ett kedjegym kan hitta deras priser på nätet och även se om det finns några specialerbjudande för nytecknade kunder. Kollar man på nordicwellness.se ser man att deras PT kostar 690 kronor i timmen. Det kan helt klart vara värt att lära sig maskinerna och få ett träningsschema specialutformat av en träningsexpert. 

Träningsvärk

Alla får det då och då men det är nästan garanterat för nybörjare. Träningsvärk är inte farligt och man kan träna fastän man har värk. Man märker tidigt att så länge kroppen få bli varm och komma igång, minskar värken under träningstiden. 

De första veckorna kommer man behöva träna med träningsvärk, annars får man stora glapp i träningschemat om man alltid ska vänta till värken har lagt sig. Det bästa sättet för att slippa träningsvärken är att fortsätta träna, när blodcirkulationen är igång dämpas värken. 

Många brukar knapra Voltaren och liknande för att slippa träningsvärk, vilket inte är farligt men Åsa Söderberg berättar för expressen.se att ämnet i antiinflammatoriska tabletter hämmar proteinsyntesen som förstärker musklerna.