Vikten av att kunna slappna av

Du som gillar att träna och har gjort det ett tag, vet säkert hur svårt det kan vara att slita sig från träningen. Att hitta den optimala balansen mellan träning, vila och återhämtning är inte det lättaste – speciellt inte om man har mål i sikte med sin träning. När endorfinerna kommer som ett brev på posten är det till slut svårare att hålla sig ifrån träningen än att motivera sig att gå dit.

Men avslappning och vila är mycket viktiga delar för att du ska få ut maximalt av din träning. Att bara köra på med sin träning utan att ge kroppen välbehövlig vila och återhämtning kan i värsta fall ge negativa konsekvenser, såsom smärta i rygg, knän, axlar och fötter.

För att orka hålla en aktiv livsstil är det bra att då och då unna sig till exempel massage, bubbelbad eller naprapati för att kroppen ska må bra och för att undvika eller förebygga skador.

Muskler och leder

Tränar du mycket är det lämpligt att just uppsöka en naprapat, som kan göra en grundlig undersökning av dina muskler och leder. Ett exempel på en bra naprapat, som är duktig på idrottsrelaterade problem, är naprapatiska.se, men du kan också få hjälp i förebyggande syfte, oavsett vilken typ av träning du ägnar dig åt. Besök gärna naprapaten en gång om året, även om du inte har ont. På så vis kan du få reda på hur det är ställt med din kropp och hur du ska träna för att undvika smärta och skador i framtiden.

Sinnet

Att slappna av mentalt kan i många fall vara lika viktigt som i kroppen. Många av oss använder förstås träningen som avslappning men om du vill prestera kan träning självt bli en stress. Det finns sätt att hantera det, många mediterar, något som blivit allt populärare på senare tid och andra arbetar med mindfulness. Mindfulness handlar om ”medveten närvaro”, att befinna sig i nuet. Det här är något som faktiskt fungerar lysande tillsammans med träning, även under träningen för den som har lite vana. Mindfulness är inte något hokus pokus utan är något som svenska psykologer rekommenderar. Det handlar i mångt och mycket om att träna sig på att uppleva sig själv och världen runt dig för att kunna lära känna dig själv.

Man strävar ofta mot att lära sig veta hur man själv reagerar på yttre stimuli, vad som får en att reagera som man gör, genom att betrakta sig själv och världen. Det kan låta flummigt men det handlar helt enkelt om att bli van att observera sig själv. Det finns en lång rad övningar för den som är intresserad av mindfulness och den bästa platsen att börja titta är nog vårdguiden som är platsen där vi fått informationen till den här texten.

Vila kroppen

Beroende på hur van du är vid att träna skiljer sig återhämtningstiden åt. Vissa klarar sig på en vilodag i veckan, medan andra behöver vila varannan dag. Att vila behöver dock inte betyda att du sitter still i soffan hela dagen. Gå gärna ut på en promenad eller rör på dig på annat sätt. Se till att äta bra och sova ordentligt, så skapar du goda förutsättningar för effektiv återhämtning mellan träningspassen.