Träning och kost – ett viktigt samspel

Regelbunden träning och god kosthållning kan var och en göra stor nytt för vår hälsa. Men det bästa resultatet kommer alltid att komma av en kombination av båda dessa.

Det är ofta klokt att utgå från ens träning och anpassa kosten därefter, snarare än tvärtom. För att få det önskade resultatet handlar det om att få i sig rätt näring vid rätt tillfälle, och det är inte det enklaste att göra direkt. För en bra och grundläggande förklaring till dessa näringsämnens funktion kan man vända sig till sajten Greatlife.

En vanlig anledning till att många börjar träna idag är för att gå ned i vikt. Och medan det absolut är ett steg i rätt riktning kommer man inte se bra och hållbara resultat om man inte också lägger om kosten. Det är mycket mer effektivt att inte äta en mängd kalorier som man förbränner med en timme på ett löpband eller liknande.

Men för att inte kroppen ska reagera på fel sätt kan det vara klokt att göra alla dessa förändringar gradvis. Precis som man bör trappa upp träningen allt eftersom för att undvika träningsskador av olika slag, kan det vara bra att börja äta nyttigare och mer kalorisnålt ett antal mål i veckan och öka antalet med jämna mellanrum.

Att omedelbart halvera sitt kaloriintag eller liknande kan vara en chock för kroppen och den kanske inte reagerar på det bästa sättet. Om inte annat kan man löpa större risk att studsa tillbaka i vikt om man blir allt för restriktiv i sin kost under en tid och sedan går tillbaka till att äta mer ”normalt” efteråt.

I de flesta fall räcker det med att äta näringsrikt och räkna kalorier i samband med sin träning. Men det är också värt att påpeka att vi kommer alla med olika förutsättningar och dessa måste tas i åtanke när man försöker lägga upp en plan för både träning och kost. Likaväl som det är viktigt att få en allsidig träning så är det viktigt att äta en allsidig kost.

Se till att planera både din träning och ditt kostintag väl. Gör veckolistor på din träning hur den ska se ut och gör även veckomatsedel så du vet vad du bör fokusera på. Vissa veckor så kanske det är mer grönt än nästkommande vecka. På ett sådant här sätt kan du styra över vad du äter och får en bra överblick om hur ditt kostintag ser ut.